Tjenestepliktiges ansvar for egen helse

Foto: www.nyttig.net

Foto: www.nyttig.net

Hvem har ansvaret for helsen til sivilforsvarsmannskapet? Med høyere aldersgrense forsvant også obligatorisk legesjekk.

Helseprofil
Alle tjenestepliktige i Sivilforsvaret har en helseprofil. Den blir fastsatt på rekrutteringsmøtet og oppdateres i løpet av tjenesten. Det er «Personellbestemmelser for Sivilforsvaret» (PSF) som inneholder de bestemmelsene som styrer alle forhold vedrørende tjeneste i Sivilforsvaret, også helse.  Den ga to virkemidler for å oppdatere helsen til de som er pålagt tjeneste; egenmelding om helse år om annet og obligatorisk helsesjekk hvert 5. år etter fylte 35. Denne praksisen gjaldt da øvre aldersgrense for tjenestepliktig mannskap var 44 år. Den gamle sivilforsvarsloven satte riktignok en øvre aldersgrense for tjeneste som var høyere enn dette, men Sivilforsvaret Forsvarets praksis og hadde en aldersgrensen på 44 år for menige og 55 for befal, selv om ikke alle kretser og distrikter fulgte dette.

Periodisk egenerklæring om helse
For noen år siden ble aldersgrensen satt til 55 år for alle tjenestepliktige. I kjølvannet av økt aldersgrense for menige tjenestepliktige forsvant etter hvert også den obligatoriske legesjekken. De som har førerkort C1E skal fortsatt inn til legesjekk hvert 5. år etter fylte 35 år, men for de øvrige er det periodevis egenerklæring om helse som gjelder. Skjemaet skal fylles ut ved oppmøte til kurs i regi av Sivilforsvaret, og ellers fylles ut hvert andre år. I skjemaet kan den tjenestepliktige kreve å bli fremstilt for ny legeundersøkelse. Dersom det ikke blir framsatt slikt krav, vil det heller ikke bli foretatt noen undersøkelse.

Svake menn?
Dette betyr at den tjenestepliktige nå selv må ta ansvar for at tjeneste og egen helse er forenelig. Noen sivilforsvarsdistrikt har, til tross for endrede regler, foretatt obligatorisk helsesjekk for personell over 35 år. Ved et av disse distriktene ble hver tredje mann som fylte 45 – 55 år i løpet av året, fritatt. Hvordan helsetilstanden er hos sivilforsvarets øvrige eldre garde vites ikke. Er det slik at hver tredje mann i Sivilforsvaret i alderen over 40 møter til tjeneste med et blodtrykk, eller andre helseforhold, som tilsier at de egentlig bare burde møte opp for å levere inn uniformen? Hva om ukjente helseforhold skulle føre til alvorlige konsekvenser under tjenesten, hvem har da ansvaret?

Ansvar for egen helse
Det som er helt klart er at de tjenestepliktige må ta ansvar for egen helse. I personellbestemmelsene for Sivilforsvaret forutsettes det at de tjenestepliktige selv må gi beskjed dersom det er grunn til å tro at helseprofilen må oppdateres og det må foretas en ny helsesjekk.

De som gjør tjeneste i Sivilforsvaret gjør en tjeneste som staten pålegger dem med loven i hånd. Tjenesten stiller store krav til de tjenestepliktige, både praktisk og økonomisk. De som unndrar seg tjeneste kan bli risikere store økonomiske konsekvenser, mens de som er pliktoppfyllende godtgjøres med symbolske beløp. Selv om tjenesten også gir et stort personlig utbytte for mange, synes det ikke urimelig at staten skulle ta ansvar for å overvåke helsen til de som gjennom Sivilforsvaret gjør sitt for å gjøre landet tryggere. Når det ikke skjer, er det desto viktigere at mannskap og befal tar ansvar for egen helse og ikke unnlater å bruke den anledningen den periodiske egenmeldingen gir til å be om ny helsesjekk.

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.