Nye vedtekter på plass

På et ekstraordinært representantskapsmøte 11. juni fikk Norges sivilforsvarsforbund nye vedtekter. Forbundet er nå formelt en interesseorganisasjon for tjenestepliktige i Sivilforsvaret.

«Norges sivilforsvarsforbund skal arbeide for å styrke Sivilforsvarets evne til å utføre sine oppgaver som statlig forsterkningsressurs og ivareta tjenestepliktig sivilforsvarspersonells interesser og rettigheter knyttet til tjenesteplikt i Sivilforsvaret.» Slik lyder den nye formålsparagrafen for sivilforsvarsforbundet.

Nå starter det praktiske arbeidet med å bygge om forbundet til å oppfylle formålet. En grunnleggende del av prosessen er at de tjenestepliktige skal velge tillitsvalgte for avdelingene og en hovedtillitsvalgt for hvert distrikt. De hovedtillitsvalgt for distriktene vil utgjøre delegatene til landsmøtet. Landsmøtet skal holdes hvert annet år og velger leder, som også er hovedtillitsvalgt for alle tjenestepliktige.

Fortsatt lokalforeninger
Sivilforsvarsforbundet har til nå vært en sammenslutning av lokale sivilforsvarsforeninger. Det vil fortsatt være lokale sivilforsvarsforeninger og personer som ikke tjenestegjør i Sivilforsvaret kan fortsatt stå som medlemmer av disse og arbeide for forbundets formål, men forbundet vil i hovedsak drives av og for tjenestepliktige. De lokale foreningene vil også ha en representant i styret.

I forbundsstyrets forslag til vedtekter var det foreslått av lokalforeningene ikke skulle ha innflytelse på forbundets drift. Etter forslag fra Lokalforeningene i Hordaland og Trondheim ble dette punktet endret slik at lokalforeningene får en representant i styret og fire representanter på landsmøtet.