Mye oppmerksomhet rundt de tjenestepliktige i høring om Sivilforsvarets ressurser

De tjenestepliktige er Sivilforsvarets viktigste ressurs. Det var det mange som mente under kontrollhøringen om Sivilforsvarets ressurser 24. oktober.

«De tjenestepliktige er den viktigste innsatsfaktoren i Sivilforsvaret» sa blant annet distriktssjefen i Nord-Trøndelag, Jørn Myrvold. Han og de andre som deltok i høringen understreket hvor viktig de tjenestepliktige er for Sivilforsvaret. Høringen ble gjennomført med fire distriktssjefer, direktør i DSB Jon Lea og justisminister Knut Storberget.

Under høringen kom det frem at noen  er avhengige av at tjenestepliktige stiller med egne kjøretøy for å kunne løse oppdragene. Dette viser hvor viktig de tjenestepliktiges innsats er. I andre distrikter er det mulig å gjennomføre oppdrag uten slik bistand fra de tjenestepliktige og har forbud mot bruke av private kjøretøyer under innsats.

De som blir mannskap i Sivilforsvaret er utstyrt med et ekstra omsorgs- og samfunnsgen, sa direktør Jon Lea i sin innledning i høringen. Tjenesteplikten er en billig forsikring for samfunnet.

Justisministeren sa blant annet at den viktigste investering for Sivilforsvaret nå var å få ny innsatsbekledning. Dette var viktig både for å motivere mannskapet og for å sikre at Sivilforsvaret har en god og kapabel styrke.  DSB forventer at alle skal ha fått ny innsatsbekledning innen utgangen av 2012.

Sivilforsvaret har vært under omstilling i et par år og har måttet kutte i øvelser for å dekke kostnadene til omstillingen. Kostnadene vil bli kraftig redusert allerede til neste år. Ambisjonen er at øvingsaktiviteten skal være tilbake på fullt nivå fra 2014.

Justisministeren delte ikke den bekymring for Sivilforsvarets fremtid som de andre deltakerne i utspøringen uttrykte.  «Innsatsene viser at vi har et robust sivilforsvar», mente Storberget. Han mente imidlertid at mediedekning er en stor utfordring og at folk ikke vet hvilken betydning Sivilforsvaret har. De tjenestepliktige fortjerer mer oppmerksomhet.

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.